Still Love Film

Na hát miért is???!!! Sokszor feltették már a kérdést, hol provokálóan, hol csodálkozva, hol kritikusan. Miért  dolgozol filmre, miért használsz analóg gépeket a  digitális technika helyett???  Nem nem azért, mert ez  a divat vagy mert kultursznob vagyok ( ahogyan egy kolléga nevezett )… egyszerűen csak azért, mert imádom!!! Imádom az egyszerűségét és tökéletes tökéletlenségét, no és sok minden másért is… ja, és lusta is vagyok.  A film csoda! Évekkel ezelőtt, filmre kezdtem el fotózni. Laboráltam, retusáltam, dolgoztam sötétkamrában édesapám oldalán, stb. Jött a digitális technika, az elsők között voltam akik váltottak digitálisra. Miért is ??? Jó kérdés. Azt hittem egyszerűbb, azt hittem pénzt és időt spórolhatok, tetszett. DE!! Bizony voltak évek amikor még 40-50 esküvőnk volt egy évben, és akkor rájöttem, hogy a digitális utómunka egy pokol.Próbáltam kiadni, megbíztam cégeket, grafikusokat, de az eredmény nem az volt amit én csináltam volna. Ezért mindent magam csináltam!

A kisfiam 2 éves volt akkortájt, az irodánk pedig a házunk egy kis szobájában volt. A gyerkőc minden nap és szinte minden percben kérlelt:  Apa játsz velem-apa játsz velem, én nem mentem, mondván dolgoznom kell a képeken. Egy napon csak elsétált a szoba előtt benézett majd legyintett és elsétált. Ekkor rájöttem, hogy valami nagyon elromlott. Imádtam a munkám, a fotózást. Most pedig halom számra gyártom a képeket, amikkel egy csomót kell dolgoznom, hogy úgy nézzen ki mintha filmre készült volna.

Nem tudtam mit is csináljak, hogy visszakapjam az életem, a munkám, a családom. Ekkor egy véletlen, “vagy nem ” folytán résztvettem egy fotós találkán Kaliforniában (nem Workshop volt, csak egy eszmecsere,beszélgetés, sztorizás ) és a sok digi kolléga mellett volt egy csöndes fiatal kolléga Jose Villa, ( akkor még nem számított keresett és híres fotósnak ) aki elmondta nekem, hogy mit is csinál, hol és hogyan dolgozik filmre. Nem gondoltam volna, hogy ez lehet a megoldás. Kicsit félve mondtam Eszternek, hogy mit is hallottam… és persze, hogy ki lehetne próbálni ismét ezt a technikát.

Pár évvel később Európába költöztünk. Itt még nehezebb volt mint az Egyesült Államokban. Próbálkoztunk de nagyon nehéz volt az elején. Európai ügyfeleinket csak az érdekelte,  hogy sok képet kapjanak digitálisan DVD-n, retusálva, tisztán zajmentesen vagy különböző effektekkel .

Mondhatom lassan, keservesen váltottam. Nem volt megfelelő labor, workshop és profi filmet is nehezen találtam ( csak rossz helyen kerestem ) . Ügyfeleimet rá kellett vezetni és el kellett fogadtatni velük, hogy egy kicsit mást kapnak a pénzükért, máshogyan, egyszerűbben, szebben és elegánsabban.  Ennek már lassan 8 éve…sokat változtam, lelassultam és eközben az esküvői fotós szakma és az ügyfelek is megváltoztak. Ma már majdnem minden blog, magazin, online felület és diavtcég akikkel kapcsolatban állunk kizárólag Analóg képeket kérnek tőlünk. Az ügyfeleink is látják a különbséget és sokan kérik, hogy filmre készítsük el esküvői képeiket, családi és kismama fotóikat.

Még mindig tanulok, tanulom, hogyan lehetne jobban csinálni, másként csinálni, tisztábban és elegánsabban. 15 éve vagyunk lassan a pályán és még mindig imádjuk. Bejártuk szinte az egész világot esküvőről-esküvőre utazva. Sokszor kapunk felkérést  hogy mondjuk el, tanítsuk meg miért és mit és hogyan csinálunk, de amig nem érezzük azt ,hogy mi is tökéletesen értjük és csináljuk a szakmánkat addig nem igazán szeretnénk tanítani és tanácsot adni.

De amit én tanácsként adhatok a kollégáknak csak annyi ,hogy keressék meg a saját stílusuk, szeressék azt amit csinálnak, tanuljanak és ne foglakozzanak azzal,hogy ki mit és hogyan, mennyit csinál. Túl sok minden van az interneten ami elviheti őket a stílusuktól, a megálmodott esküvőktől és képektől. Tanulj másoktól de ne másold azokat!!!

Csináljátok azt, amit és ahogyan azt szeretnétek , szeressétek amit csináltok és a siker nem marad el. Legyen az digitális vagy analóg technika!

Köszönet Jose Villának, hogy felnyitotta a szemem és ezzel megmentette az életem!!! Továbbá a Fuji-nak és a Kodaknak,hogy nem hagyták elveszni ezt a csodát!

kodak portra 400bell studio esküvői fotóesküvői fotózás filmrebell studio , kodak portra 400bell studiovirágdekor bell studiovintage esküvőbell studio vintage